4 geschikte afzuigsystemen voor de werkplaats

  • door
Werkplaats afzuigsystemen

Over afzuigsystemen voor de werkplaats moet je niet te luchtig denken. Als er namelijk geen goede afzuigsystemen zijn, dan kan dit concentratieverlies en vermoeide gevoelens bij de werknemers veroorzaken. Maar er is meer: slechte of geen afzuigsystemen kunnen schade aan de luchtwegen veroorzaken. Daarom lichten wij 4 geschikte afzuigsystemen op de werkplaats voor je uit.

Centraal afzuigsysteem

Centrale afzuigsystemen worden vaak op maat gemaakt. Ze zijn ontworpen om met een hoge onderdruk materiaal of stof op te zuigen die vrijkomen bij productieprocessen of schoonmaakwerkzaamheden. Dankzij de hoge onderdruk (vaak tot 50 kPa) en nihile vorm van luchtverplaatsing kunnen grote oppervlaktes goed afgezogen worden. Een systeem kan vaak een hele werkplaats voorzien. Er worden dan op de belangrijke plekken een afzuigaansluiting geplaatst. Dankzij de hoge luchtsnelheden in het leidingnetwerk kan er zowel het lichte stof als het zware materiaal opgezogen en verwerkt worden.

Industriƫle stofafzuigers

Een industriele stofafzuiger kan direct van de vloer of de bron met zeer weinig lucht een grote hoeveelheid materiaal opzuigen. Daarom is dit apparaat heel handig als er met een grote snelheid of een zeer geconcentreerde stof vrijkomt bij de bewerking van een product. Deze afzuigers zijn heel effectief. Vooral als het gaat om het afzuigen van hele grote hoeveelheden stof in een productieomgeving of bij gereedschapsafzuiging.

Dampafzuiging

Bij vrij veel productieprocessen komen er dampen vrij die verontreinigd zijn. Die zorgen voor overlast bij de operator en natuurlijk zijn omgeving. Als je een dampafzuiging in de ruimte plaatst kan dat probleem opgelost worden. Vaak wordt deze op maat gemaakt. Er wordt dan gekeken naar de desbetreffende damp die vrijkomt. Wat is de temperatuur, wat zijn de chemische eigenschappen, wat is het vochtgehalte en is deze stof explosiegevoelig? Het is afhankelijk van de soort damp en de wetgeving of de damp vervolgens dan gefilterd of ongefilterd naar buiten wordt geblazen.

Luchtzuivering

Sowieso is het erg fijn om de lucht goed te zuiveren op een werkplaats waar veel stoffen vrijkomen. Investeer daarom in een goed apparaat dat aan luchtzuivering doet. Je wilt immers goed voor jouw werknemers zorgen. Als de lucht niet voldoende gezuiverd is, kunnen jouw werknemers last krijgen van benauwdheid, jeukerige en/of waterige ogen, hoofdpijn en zelfs astma, bronchitis en allergische aanvallen. Zie je deze symptomen al bij jouw werknemers, dan weet je dat het tijd is om actie te ondernemen.

Er zijn voor- en natuurlijk nadelen over afzuigsystemen op de werkvloer. Hoewel wij graag de voordelen willen benadrukken, is het goed om jezelf voor de aanschaf goed in te lezen. Hier vind je de voor- en nadelen van afzuigsystemen op de werkvloer.