AGV, wat is dat en wat zijn de toepassingen?

Autofabrikanten zijn bezig met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Dat is niet eenvoudig, omdat er heel veel variabelen zijn. De afkorting AGV staat voor automated guided vehicle. Het is een soort zelfstandig rijdende robot. Daarmee zullen we hier ook de AGV aanduiden: rijdende robot. Zo’n robot kan een aantal taken automatisch uitvoeren, maar het accent ligt op rijden. In vergelijking met de zelfrijdende auto is het aantal variabelen voor een rijdende robot zeer veel kleiner.

Toepassingen

Een rijdende robot wordt normaliter gebruikt voor het verplaatsen van allerlei goederen en/of voorwerpen. Maar het vervoer van personen is ook een mogelijkheid. Rijdende robots kunnen allerlei vormen aannemen. Ze kunnen er bijvoorbeeld uitzien als heftrucks. Dat type wordt in magazijnen gebruikt. Dat is het soort omgeving waar rijdende robots veel worden toegepast. Een andere omgeving waar je rijdende robots kunt vinden, is de assemblage. In beide omgevingen gaat het om het verplaatsen van voorwerpen, zoals een pallet met goederen of een autodeur die in een auto wordt geplaatst. Dat plaatsen gebeurt trouwens niet door zo’n robot, maar door mensen of een ander type robot.

Sturing

Zoals al is gezegd, is het aantal variabelen voor de omgevingen waar rijdende robots worden toegepast relatief klein. Als je een rijdende robot in je bedrijf wilt gebruiken, dan kan de omgeving daarop worden aangepast. Er zijn verschillende oplossingen om zo’n robot de juiste route te laten nemen. Een van de simpelste is met lijnen op de vloer. Maar er zijn ook andere technieken. Een rijdende robot die altijd dezelfde route neemt en acties uitvoert, hoeft niet zo intelligent te zijn. Moet de rijdende robot echter met meerdere verschillende situaties kunnen omgaan, dan neemt de complexiteit snel toe en moet dus de intelligentie van de rijdende robot groter zijn. Dan neemt de inzetbaarheid toe, maar de tijd die het neemt om de rijdende robot te programmeren wordt ook langer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *