Ben jij een klusser? Lees dan alles over schroeven kopen

Carpenter sawing wooden bars with cordless electric saw at the joiner's workshop

Schroeven zijn er in vele soorten en maten. Wanneer je een klusser bent, of een vakman, dan is het goed om gedegen kennis te hebben van alle schroeven die er zijn. Dit voorkomt schroeven kopen voor de verkeerde klus. Over het algemeen kun je schroeven kopen voor verschillende materialen. Je gebruikt dus een houtschroef voor hout en een metaalschroef voor metaal. Daarnaast hebben de schroeven allemaal verschillende kenmerken. Het makkelijkste verschil om te zien is natuurlijk de lengte en de dikte, maar ook de kop van de schroef en de aandrijving zijn van belang. Lees verder om meer te leren over schroeven.

Schroeven kopen met schacht en zonder schacht

Wanneer de schroef over de gehele lengte schroefdraad heeft, spreek je van een schroef zonder schacht. Dit soort schroeven kopen is met name geschikt voor bijvoorbeeld MDF kunststof of metaal te bevestigen. Daarnaast kun je schroeven kopen met schacht, je herkent deze aan het feit dat ze in het laatste stuk tot de kop geen schroefdraad meer hebben. Deze schroeven trekken daardoor houten platen of latten dichter naar elkaar toe. Bepaalt dus welke schroeven jij nodig hebt op basis van wat je wilt doen en wat je wilt bevestigen.

De kop van de schroef

Wanneer je schroeven wilt gaan kopen, is het belangrijk om te weten welke kop je nodig hebt. Je hebt schroeven met een bolle kop, deze steken uit. In sommige gevallen is dit niet wenselijk. Bijvoorbeeld van scharnierschroeven wil je een kop die verzonken in het scharnier komt te liggen. Daarnaast heb je schroeven met een platte onderkant van de kop. Deze bieden een grote contactoppervlak waardoor zwaardere houten constructies beter aan elkaar blijven zitten. Je kunt schroeven ook verzinken in het hout. Je boord dan een iets groter gat voor ongeveer de dikte van de kop van de schroef plus een paar millimeter. Je doet dit op de plaats waar de kop van schroef komt. Zo biedt het gat de ruimte aan de schroefkop om in het hout weg te vallen. Van schroeven kopen met een cilinder kop of met een lenskop weet je sowieso dat je de schroefkop makkelijk kunt verzinken. Tijdens het aandraaien met een elektrische schroevendraaier trek je als het ware de kop van de schroef in het hout. Je kunt dit later plamuren. Pas wel op dat het hout niet splijt. Een cilinderkop biedt hier minder kans toe dan een lenskop.

Schroeven kopen met de juiste aandrijving

Vroeger hadden alle schroeven een gleuf in het midden van de kop, zo’n schroef heet een gleufkopschroef. Met een schroevendraaier kun je gemakkelijk zo’n type schroef aandraaien. Met de komst van elektrisch gereedschap, zoals een elektrische schroevendraaier of een accuboormachine, gaat het indraaien van schroeven vele malen sneller. Een probleem dat veel klussers zullen kennen, is het slippen van het bitje over de kop van de schroef. Er was dus ruimte voor verbetering. Zo is de torx schroef ontstaan. Je kunt torx schroeven zeer goed aandraaien. Voor veel projecten kun je dan ook het beste torx schroeven kopen. Deze zorgen ervoor dat je snel kunt werken en dat de kop altijd mooi blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *