CNC draaien van kunststof: hoe werkt dat?

  • door
Hoe werkt cnc draaien kunststof

“CNC draaien” is een term die in de kunststofbewerkingsindustrie veel wordt gebruikt. In het kort staat ‘CNC’ voor computer numerical control. Het gaat hier dus om een manier van kunststof bewerken die computergestuurd is. Dankzij het gebruik van computers kan dat veel preciezer dan op andere manieren.

CNC draaien heeft duidelijk veel voordelen. Het is de beste manier om snel en accuraat kunststof te bewerken. Maar wat zijn de voordelen boven andere manieren van kunststof bewerken? En hoe werkt CNC draaien precies? Wij leggen het je uit.

CNC draaien is snel en accuraat

In de kunststofbewerkingsindustrie is computergestuurde productie niet meer weg te denken. Het verspanen van kunststof – het wegnemen van delen van het materiaal om het te vormen – gebeurt al jaren niet meer met de hand. In plaats daarvan worden er computergestuurde draai- en freesmachines ingezet. Die kunnen tot wel 3 μm precies (!) aanpassingen maken in het materiaal. CNC verspanen kan bovendien steeds opnieuw, dus dezelfde handelingen kunnen worden herhaald voor dezelfde resultaten.

Wat is CNC verspanen: hoe werkt het?

CNC draaien begint – uiteraard – met een computergestuurde machine. Deze freesmachines zijn er in verschillende soorten, afhankelijk van het soort bewerking dat er moet worden uitgevoerd. Allereerst moet de machine uiteraard goed ingesteld worden. Vervolgens maakt de freesmachine waar nodig vormen, gaten, of contouren in het product, met uiterste precisie. Het resultaat is een kunststofproduct dat zeer nauwkeurig overeenkomt met het gewenste eindplaatje.

Soorten CNC-machines

Hierboven is al opgemerkt dat er meerdere CNC-machines zijn. Het grootste verschil zit in de hoeveelheid assen die beschikbaar is. De standaard freesmachines hebben 3 assen, maar er zijn ook machines met vier of vijf assen. Dat betekent dat er meerdere bewerkingen uit verschillende hoeken gedaan kunnen worden. Het resultaat is dat complexe handelingen razendsnel kunnen worden uitgevoerd. Dat is met de hand nauwelijks te evenaren.

Voor bijzondere bewerkingen, bijvoorbeeld voor grote platen van kunststof, kunnen bovendien specialistische machines worden ingezet. De portaalfreesmachine kan precisiewerk verrichten op een plaat van meerdere meters groot. Daarnaast bestaan er combinatiemachines die kunnen draaien én frezen tegelijk. Ook dit geeft mogelijkheden om klussen uit te voeren die met een normale CNC-machine moeilijker of meer tijdrovend zouden zijn.

Computergestuurd bewerken van kunststof

Met CNC-technologie is kunststof erg snel en erg nauwkeurig te bewerken. Het CNC-draaien is mogelijk met verschillende machines, die het werk makkelijk maken en zelfs de meest moeilijke klussen, grote objecten of complexe vormen snel en accuraat kunnen realiseren.