De eigenschappen van HPL-platen

Trespa

Dit artikel gaat over de eigenschappen van HPL-platen. Maar eerst wat zijn dat en hoe worden die platen gemaakt. We sluiten dit artikel af met een van de bekendste fabrikanten van HPL-platen, namelijk Trespa.

Trespa

Wat zijn HPL-platen en hoe worden ze gemaakt

HPL staat voor High Pressure Laminate. Dat vertaalt zich in het Nederlands in hoge druk laminaat. Die naam geeft al aan hoe HPL-platen worden gemaakt. Ze bestaan namelijk uit lagen, die onder grote druk en bij een hoge temperatuur worden samengeperst. Het resultaat is een compacte en keiharde plaat, die vormvast is. De materialen die worden gebruikt, zijn houtvezels of papier(pulp), waaraan een bindmiddel in de vorm van fenolhars wordt toegevoegd. Die hars wordt hard door de hitte. HPL-platen worden afgewerkt met zeer harde toplagen. Die toplagen zijn zeer belangrijk voor de karakteristieken van HPL.

Karakteristieken van HPL-platen

Door de erg harde toplagen zijn HPL-platen zeer bestand tegen krassen en slijtvast. Het fenol in de platen maakt de platen slag- en vormvast. De toplagen voorkomen dat vocht en zonlicht er doorheen komen. HPL-platen zijn onderhoudsvrij. Die eigenschappen zijn de reden dat ze veel als plaatwerk in de woning- en utiliteitsbouw worden gebruikt. We zien echter dat ze ook steeds vaker in interieuren worden toepast. Door de dichte en harde toplagen worden HPL-platen ook veel gebruikt in ruimtes waar hygi├źne belangrijk is. HPL houdt namelijk geen vuil vast en is eenvoudig te reinigen.

Trespa

We praten hier over een Nederlands bedrijf, dat is gevestigd in Weert. Trespa Meteon is het merk van hun HPL-plaat, die met name voor buitentoepassingen bedoeld is. Het bedrijf gebruikt EBC voor de toplagen van de platen. Dat is een technologie, die door henzelf is ontwikkeld. EBC zorgt voor een hoge weersbestendigheid en duurzaamheid. Met gekleurde pigmenten worden de platen in diverse kleuren gemaakt. De bekendheid en positie van het merk is zo, dat het niet alleen als merk-, maar ook als soortnaam wordt gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *