De voordelen van een vloerverwarming

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is een systeem waarbij warmte wordt geproduceerd en overgedragen onder de vloeren van een huis. In de rest van het huis stijgt de warmte van de vloer naar boven. Dit is eigenlijk een oud concept – dit type verwarming is helemaal terug te voeren tot het oude Rome, waar rijke huiseigenaren houtgestookte vuren zouden hebben aangewakkerd onder hun verhoogde marmeren vloeren, maar ook is een houten vloer geschikt voor vloerverwarming. Een vloerverwarming als bijverwarming en een vloerverwarming als hoofdverwarming is in beide gevallen mogelijk. 

Wat zijn de soorten vloerverwarming?

Er zijn twee hoofdtypen vloerverwarming: hydraulisch en elektrisch. Hydronische vloerverwarming maakt gebruik van warmwaterbuizen die onder de vloeren van het huis lopen.Elektrische vloerverwarming maakt gebruik van elektrische draden.

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Hoewel elektrische vloerverwarming eenvoudig en betaalbaar te installeren zijn, zijn ze duurder in gebruik. Dit maakt ze meer geschikt voor kleinere ruimtes, zoals badkamers. Hydronische vloerverwarming daarentegen is duurder en moeilijker te installeren, maar kost op de lange termijn niet zoveel om te werken, waardoor het een goede optie is voor grotere ruimtes.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een vloerverwarming?

De meesten van ons brengen elke winter door in een huis met traditionele radiator. Bedenk hoe koud de vloeren waren toen je op blote voeten rondliep. Daar was een reden voor: warme lucht stijgt op en aangezien een oven geen warme lucht van onder de vloer produceert, blijven de vloeren meestal koud. Met vloerverwarming zullen de vloeren altijd warm zijn – zelfs als de warme lucht stijgt – omdat de warmte van onderaf op de vloeren wordt gericht. Hierdoor wordt uw huis gelijkmatiger verwarmd en comfortabeler.

Dit is niet het enige voordeel van vloerverwarming. Omdat het de woning gelijkmatiger verwarmd, is vloerverwarming een energiezuiniger optie. De warmte die een radiator produceert, zal naar boven ontsnappen, wat betekent dat het harder en langer zal moeten werken om die warmte te vervangen in een poging om het hele huis op een constante temperatuur te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *