Dit zijn de voordelen van een VCA-certificaat

  • door
Bouwvakker

Steeds vaker hoor je van bedrijven dat ze een VCA-certificering als harde eis stellen voor hun medewerkers. Ook lopen zij ermee te koop VCA-gecertificeerd te zijn. Maar wat is zo’n VCA-certificaat nou en wat zijn er de voordelen van. Dat gaan we in dit artikel uitgebreid behandelen. Lees je mee?

Wat is een VCA-certificaat?

De afkorting VCA staat voor: veiligheid, gezondheid en milieu checklist. De naam zegt het eigenlijk al het certificaat geeft aan dat de aannemer verstand van zaken heeft rond veiligheid, gezondheid en milieu. Het certificaat zorgt er simpelweg voor dat de ondernemers getoetst worden op de eerder genoemde onderdelen. Het certificaat is geschikt voor iedereen in de bouw. Of je nou voor een bedrijf werkt, leidinggevende of zelfstandige bent een VCA-certificaat heb je eigenlijk gewoon nodig.

De voordelen

Iedere betrokkene in de bouw heeft baat bij een gecertificeerde aannemer. Waarom waarom is dat? Hieronder som ik de voordelen van het certificaat voor je op.

Je komt betrouwbaar over als aannemer. Het is dus een stukje professionaliteit dat je uitstraalt naar je klanten en partners toe. Het is voor de consument ook een mooi middel om te toetsen of een aannemer te vertrouwen is.

Dit is misschien wel het belangrijkste voordel: veiligheid! Het certificaat is in het leven geroepen om de bouwplaats veiliger te maken. Uit onderzoek blijkt dat er nog steeds 600 werkers dagelijks een werk gerelateerd ongeval hebben. Dit is natuurlijk ontzettend veel, dit cijfer moet omlaag. Het VCA-certificaat draagt hier onder meer aan bij. Hoe meer werknemers het certificaat behalen. Hoe veiliger de werk omgeving.

Hoe kom ik aan het certificaat?

Het certificaat behaal je door een examen af te leggen. Voor dit examen moet je natuurlijk de theorie goed beheersen. De theorie kan je jezelf aanleren door uit een boek te leren of je kunt ervoor kiezen om een VCA-cursus te nemen waarbij je begeleid wordt door een docent. Gezien het examen doorgaans niet wordt gezien als een eitje raden wij de laatste optie aan.

Wil je tot slot meer informatie over VCA? Neem dan even een kijkje op vca-cursus.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *