Knap je tuin op met douglas hout

  • door

Iedereen die wel eens op zoek is geweest naar een nieuwe schutting heeft de term "douglas hout" wel eens voorbij zien komen. En dat is niet zo vreemd. Douglas hout is sterk, duurzaam en ook nog eens niet al te moeilijk te bewerken. Douglas bomen zijn mooi recht en zorgen daardoor ook voor mooie rechte planken en palen. Dit hout blijft, onbewerkt en boven de grond, zo'n 10 tot 15 jaar mooi. Al zal het op een gegeven moment wel wat gaan vergrijzen. Wil je dat liever niet? Dan kun je er voor kiezen om het hout te behandelen met een beits. Deze beits zorgt ook voor een nog langere houdbaarheid.

Douglas hout voor vele toepassingen

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken met douglas hout. Wat denk je van een mooie pergola? Een prieel? Een tuinhuis of een carport? En dan heb ik het nog niet eens gehad over de gevelbekleding van een bestaande schuur, een schutting of een vlonder. Douglas kent vele toepassingen en ze zijn, over het algemeen, allemaal zelf uit te voeren. Online vind je genoeg voorbeelden van, bijvoorbeeld, pergola's, je leest daar tips en tricks en zelfs adviezen over welke planten er geschikt zijn om tegen de pergola te planten.

Kies je voor onbewerkt of beitsen?

Onbewerkt laten is de meest simpele oplossing. Je zorgt er dan natuurlijk wel voor dat je de delen die de grond raken behandelt met een beits, maar verder hoef je er niets aan te doen. Na verloop van tijd zal de roodachtige kleur dan vervagen richting grijs. Zo zie je goed dat je te maken hebt met een natuurproduct. Kies je voor beitsen? Dan heb je er relatief weinig werk aan. Je zet de delen voor de montage in de beits (al dan niet met een kleurtje) en wanneer je contructie staat beits je 'm nog één keer. Ieder jaar loop je de slijtplekken even na en verder heb je er geen omkijken meer naar.

Bestel je hout online

Het kan nog best een opgave zijn om de palen en planken voor een schutting, carport of tuinhuisje naar je tuin te vervoeren. Niet iedereen heeft een aanhanger beschikbaar. Daarom bestel je je materialen gewoon online. Je kunt dan een leverdatum afspreken en de materialen worden direct bij jou geleverd. Dit scheelt een aantal ritjes en veel ergernis. Nog een voordeel: je kunt direct beginnen met bouwen. Al het voorwerk heb je bij het bestellen al gedaan.