Een huis laten bouwen: waarmee moet je dan rekening houden?

BIM

Het is de droom van velen: ooit hun eigen huis laten bouwen, precies zoals je het altijd voor ogen hebt gehad. De kleur stenen die je zelf het mooist vindt, dat prachtige rieten dak, die schitterende erker en dan ook nog eens de keuken en badkamer uitkiezen die je zelf écht het allermooist vindt. Dat je volledig zelf in de hand hebt hoe je nieuwe huis er straks komt uit te zien is natuurlijk het enorme voordeel als je het vergelijkt met het kopen van een reeds bestaande woning. Maar het brengt ook de nodige punten om rekening mee te houden met zich mee. We zetten er een aantal voor je op een rijtje!

Je hebt met vele verschillende partijen te maken

Als je je eigen huis laat bouwen, dan heb je de hulp nodig van vele verschillende specialisten. Tenminste, we gaan ervan uit dat je niet zélf een huis kunt ontwerpen en bouwen. Je zult eerst een architect inschakelen voor het ontwerp, daarna een aannemer moeten zoeken en verschillende vakmensen, van metselaar tot loodgieter. Het valt te hopen dat het architectenbureau gebruikmaakt van BIM, dat de informatieoverdracht tussen de verschillende partijen faciliteert, zodat alles goed op elkaar is afgestemd.

Denk ook om de bereikbaarheid

Dat zou toch wat zijn: heb je straks je droomhuis, maar kun je nauwelijks bij de voordeur komen. Bij de bouw is het dus belangrijk dat je vooraf bedenkt waar de ingang komt, waar de tuin komt en hoe je toegangsweg moet gaan lopen. Het zou zonde zijn als je halverwege de bouw ontdekt dat het huis toch eigenlijk beter vijf meter naar links had kunnen opschuiven…

Groter is ook duurder

Stel: je hebt een enorme kavel relatief goedkoop op de kop kunnen tikken. Dan is de verleiding wellicht behoorlijk groot om er ook meteen een kast van een huis op te laten bouwen. Maar is dit echt nodig? En heb je nagedacht over wat je dit gaat kosten? Je hebt voor de bouw natuurlijk extra materialen nodig, het duurt langer waardoor je de ingehuurde arbeiders meer moet betalen, maar ook wanneer huis dan uiteindelijk staat ga je het voelen in je portemonnee. Al die extra ruimte moet immers ook verwarmd en schoongemaakt worden. Bedenk daarom vooraf goed wat voor ruimtes je nodig hebt en hoe groot deze moeten zijn. Een extra schuur voor opslag kun je later altijd nog bijbouwen.