Een kleine geschiedenis van beton

Beton. Het behoort al millennialang tot onze favoriete bouwmaterialen. Beton klinkt misschien niet als een oerstof als hout of steen (en dat is het ook niet) maar veel scheelt het niet. Al de oude Romeinen gebruikten beton in de bouw van het Pantheon. Weinig materialen hebben de tand des tijds zo goed doorstaan. En dat waarderen we. In onze taal brengen we geregeld een ongemerkte ode aan beton als we iets omschrijven dat heel erg hard, ondoordringbaar of sterk is. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse topverdediger tijdens het WK van 2014: Ron Vlaar. De bonkige krachtpatser werd al snel Ron Beton genoemd. Het blijft echter vaak bij terloopse odes aan beton. Slechts weinigen onder ons zullen regelmatig een gedachte wijden aan beton, ondanks dat het zich heel vaak zowel onder en boven ons bevindt. Daar komt met deze blog verandering in!

De elementen van beton

De oude Romeinen gebruikten een vulkanisch zand genaamd puzzolaan voor de vorming van hun beton, dat ze aanvulden met kalk. Ook in deze relatief primitieve vorm van beton deed het zijn naam al eer aan. Romeinse onderwaterconstructies gemaakt van beton staan namelijk ook tweeduizend jaar later nog overeind, hoewel ze iedere dag geteisterd worden door golfslag en chemische aantasting. Tegenwoordig bestaat cement uit een mengsel van water met zand en cement. Beton is zo populair, dat zand wereldwijd schaars is geworden en een doelwit is van criminele activiteit. Persoonlijk vind ik dit een gekke gedachte, want ik kan weinig dingen noemen die ik gevoelsmatig minder waardevol acht dan zand. 

Toepassingen van beton

We zagen al dat beton zeer geliefd is vanwege zijn inertie: het vermogen om niet te reageren met andere chemische stoffen. Zo blijft het lange tijd onaangetast. Nog geliefder is beton echter vanwege zijn druksterkte. Deze bedraagt ongeveer 30 Newton per vierkante millimeter. Voor wie niet zo bekend is met deze eenheid voor druksterkte: dit komt overeen met een betonnen kubus van 120 millimeter die 120.000 kilo kan dragen. Beton is daardoor zeer geschikt om een vloer mee aan te leggen. Mocht je momenteel zelf bezig zijn met het bouwen van een huis, dan is de kans groot dat je beton moet storten. Wie handig is, kan dit zelf doen. Er zijn echter gelukkig ook heel veel goede professionals die voor een bescheiden geldbedrag en een kop koffie voor jou Beton storten. Zo kan jouw huis net als de bouwwerken van de Romeinen (zoals het Pantheon en het Colosseum) duizenden jaren mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *