Gevel impregneren: wat is het en wat zijn de voordelen?

Impregneren gevel

Dit artikel gaat over het impregneren gevel van je woning. Wat is dat eigenlijk? Wat zijn de voordelen om dat te doen? Hier geven we antwoorden op die twee vragen.

Wat is impregneren?

Impregneren is er voor zorgen dan een stof in vloeibare vorm zich in een materiaal dringt, om vervolgens een beschermlaag te vormen. Het is een veel gebruikte methode om de eigenschappen van een materiaal te veranderen. Het doel daarvan kan onder meer zijn om dat materiaal brandvertragend, waterafstotend, schimmelwerend, waterbestendig en/of graffitiwerend te maken. Doorgaans wordt de stof onder druk op het te bewerken materiaal gespoten. Die stof dringt dan in poriën en andere openingen. Water en vuil kunnen daardoor niet meer daarin komen en het water glijdt als druppels omlaag. Bij een stenen gevel praat men wel van het hydrofoob, wat letterlijk watervrezend betekent, maken. In plaats van impregneren wordt dan het werkwoord hydrofoberen gebruikt.

Impregneren gevel

Wat zijn de voordelen van het impregneren van een gevel?

Zoals al is gezegd, hebben de bouwstenen van de gevel van een woning een zekere poreusheid en dat in die poriën water en vuil gaat zitten. Als het water in de poriën en kieren bevriest, dan kan dat schade veroorzaken. Ook in de voegen als de gevel niet goed gevoegd is. Als dat proces zich doorzet, dan kan het vocht doorslaan en kan je een vochtprobleem in je huis krijgen en schimmelvorming. Die schimmel kan gezondheidsproblemen veroorzaken. De muur wordt ook een goede voedingsbodem voor algen. Het verwijderen van het vuil in de poriën en de algen gebeurt meestal met een hogedrukspuit. Dat is trouwens ook de eerste stap alvorens de muur daadwerkelijk wordt geïmpregneerd. Met impregneren voorkom je dat de genoemde verschijnselen kunnen optreden. Ook zouden geïmpregneerde muren een betere warmte-isolatie hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *