Goed onderhoud van een gebouw

  • door

Het is een hot item: goede ventilatie. Niet alleen in verpleeghuizen en scholen worden de ventilatiesystemen nagegaan, want dit is natuurlijk voor alle soorten gebouwen van belang. Uiteraard zit men in sommige gebouwen dichter op elkaar in eenzelfde ruimte dan in andere, maar elk bedrijf en elke organisatie wil graag voorkomen dat er door het type ventilatiesysteem meer kans is op coronabesmettingen. Bij het checken van de ventilatiepunten in het gebouw, besteedt men automatisch ook veel aandacht aan andere dingen in het gebouw die aan vervanging toe zijn. Zoals leidingen, goten en daken of de verlichting. In deze blog staan een aantal belangrijke onderhoudstips voor gebouwen.

Check het ventilatiesysteem en roosters

Wellicht is het nodig een nieuw ventilatiesysteem te laten installeren. Het belangrijkste punt is dat afzuiging en verplaatsing van lucht niet genoeg is. Er moet ook verse buitenlucht toegevoegd worden. Dus recirculatie, waarbij de lucht van de ene kamer gefilterd wordt en schoon wordt teruggeblazen naar de andere kamer, voldoet daarvoor niet. Bij een goede ventilatie is er sprake van regelmatig aanvoer van verse buitenlucht. Ook geldt dat als de afvoer van lucht alleen mechanisch is geregeld, het daarnaast mogelijk moet zijn middels ramen of roosters van raamkozijnen verse lucht toe te voeren. Check dus niet alleen of het juiste ventilatiesysteem geïnstalleerd is, maar ook of ventilatiekanalen of roosters gereinigd moeten worden.

Kies voor duurzame verlichting

Rijkswaterstaat heeft onlangs laten weten de verlichting op de snelweg A28 te gaan vervangen met ledverlichting. Dit doen ze omdat dit type verlichting duurzamer is, tot 30% minder energie verbruikt en een veel langere levensduur heeft dan reguliere verlichting. Is er een lamp kapot, dan is het dus zeer aan te raden het voorbeeld van Rijkswaterstaat en vele anderen te volgen en het moment aan te grijpen om het gebouw te voorzien van ledverlichting.

Het is in verschillende kleurtemperaturen te krijgen: men kan kiezen voor koud, neutraal en warm. Voor donkere ruimtes of ruimtes die veel licht behoeven, kan er het beste gekozen worden voor het meest heldere licht. Het LED paneel 60×60 6000k is dan dé optie om voor te gaan. Het is van hoge kwaliteit en geeft het felste licht in zijn serie. De 60×60 afmeting maakt dat dit type panelen makkelijk te plaatsen zijn in de daarvoor bestemde systeemplafonds. De panelen worden ook wel tegels genoemd en geven helder wit licht. Dat maakt ze niet alleen ideaal voor magazijnen, maar ook voor kantoren, ziekenhuizen en werkplaatsen. In vergelijking met reguliere verlichting kan er met deze LED-panelen tot 90% bespaard worden op de energierekening. Een investering die zich dus ruimschoots terugbetaalt!