Hoe werkt de airconditioning?

  • door

De zomer komt eraan en dus wordt het weer tijd om een mobiele airco huren. Wil jij ook wel eens weten hoe het er van binnen allemaal aan toe gaat? Het proces van een airconditioning wordt allemaal uitgevoerd volgens een identiek ruilprincipe.

Om deze uitwisseling te bewerkstelligen, wordt een gas, een koelmiddel genoemd, in het systeem gebracht. Het gas is er een die gemakkelijk en snel van een lage naar een hogedruk situatie kan bewegen en ook snel van een gas in een vloeistof kan veranderen en weer terug. Het is deze eigenschap die de koele reactie van de airconditioning mogelijk maakt.

Het lagedruk gas wordt door een compressor gestuurd waar het gas snel onder druk wordt gezet, waardoor het relatief koele gas wordt omgezet in een verwarmd hogedruk gas. Op dit punt in het proces begint het hete gas door de condensorbatterijen te stromen die bedoeld zijn om de temperatuur van het gas te verlagen (laten afvloeien als gevolg van volume-uitzetting) en het verandert in zijn vloeibare vorm. De vloeistof staat nog steeds onder hoge druk, maar is koeler.

De vloeistof komt in de verdamper spiralen en de druk daalt snel. Dit proces verandert de vloeistof weer in een gas en koelt deze nog sneller af. Deze reactie geeft de stof de naam “koelmiddel” omdat deze reactie ervoor zorgt dat verwarmde lucht wordt gekoeld en naar de andere delen van het huis wordt gestuurd.

Het gekoelde gas gaat dan terug naar de compressor om het proces opnieuw te starten.

De warme lucht uit het huis wordt langs de verdamper spiraal geleid en wordt gekoeld, waarna een ventilator het de kamer weer in duwt. Deze gekoelde lucht wordt constant uitgewisseld met de warmere lucht in de kamer totdat de reactie in de airconditioner de temperatuur in de kamer heeft afgekoeld tot een vooraf ingestelde waarde op de unit. Dit is hoe een kamer wordt gekoeld met een draagbare airconditioner 

Zelf een airco huren? Kijk dan goed naar verwerking inhoud en het oppervlakte bereik.