Hoe werkt het om zonnepanelen te plaatsen?

Met een fotovoltaïsche zonne-installatie kunt je gratis elektriciteit verkrijgen uit een onuitputtelijke energiebron zoals de zon. De werking wordt verzorgd door verschillende apparaten: zonnepanelen, laadregelaar, stroomomvormer, zonnebatterijen en batterijlader (optioneel element). Elk van hen heeft een specifieke en belangrijke functie binnen de installatie:

Zonnepanelen en laadregelaars

Waarom zonnepanelen kopen? Zonnepanelen zetten zonnestraling om in elektriciteit dankzij een elektrische reactie die plaatsvindt in de siliciumcellen waaruit ze zijn opgebouwd. Op zichzelf produceert een zonnecel weinig energie, maar samen, als een zonnepaneel, produceren ze veel energie. De vereniging van verschillende platen zal het vermogen van de installatie vermenigvuldigen, waardoor voldoende energie wordt opgewekt om het grote elektrische verbruik te dekken.

De platen moeten naar het zuiden worden gericht en met de ideale hellingshoek om zoveel mogelijk energie op te vangen. Deze nieuwe energie gaat door de laadregelaar, een apparaat dat verantwoordelijk is voor het regelen van de elektriciteit die afkomstig is van de zonnepanelen en voor het geleidelijk sturen van de lading naar de accu’s. Als de accu’s zijn opgeladen, zal de regelaar de stroom onderbreken om onnodig overladen en oververhitting te voorkomen, waardoor de gebruiksduur wordt verlengd en geoptimaliseerd.

Zonnebatterijen en omvormers

Het volgende en belangrijkste apparaat in de installatie zijn de batterijen. Zonnebatterijen zijn, in tegenstelling tot conventionele batterijen zoals die in auto’s, voorbereid om diepe ontladingen en een groot aantal continue ontladingscycli te garanderen. Hoewel dit de duurste onderdelen zijn, is het gebruik ervan essentieel en is hun levensduur veel langer dan die van andere soorten batterijen.

Dankzij de opslag kan deze elektriciteit de hele dag door worden gebruikt, op elk moment dat de gebruiker er behoefte aan heeft. De elektriciteit die in de zonnepanelen in Noord-Holland wordt geproduceerd is een 12 of 24 volt energie, waarvoor het nodig is een stroomomvormer (of transformator) te gebruiken die deze energie omzet in een 230 V stroom. Hierdoor zal elektriciteit van gelijke of zelfs betere kwaliteit dan die welke door het elektriciteitsnet naar de woningen wordt getransporteerd, beschikbaar zijn.

Batterijlader

Er is nog een laatste optionele voorziening, aangezien deze niet rechtstreeks ingrijpt in de vitale werking van de installatie. Het is de acculader, waarop een elektrische generator kan worden aangesloten om de zonnebatterijen van stroom te voorzien.

De lader en generator worden aanbevolen als noodstroomvoorziening in middelgrote of grote installaties, of in installaties waar af en toe pieken van hoog verbruik voorkomen. Deze kunnen met de generatorset worden afgedekt zonder dat de zonne-installatie overgedimensioneerd hoeft te worden.

Een van de belangrijkste voordelen van dit type installatie is dat overal ter wereld energie uit de zon kan worden gehaald. Hoewel de hoeveelheid energie van plaats tot plaats verschilt, is een goede dimensionering van de zonne-installatie voldoende om de goede werking ervan te garanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *