Je vragen over een KLIC melding beantwoord

Wie wil graven in een openbare ruimte, moet hier een melding van maken. Je wil immers voorkomen dat een graafmachine een elektriciteitskabel raakt, of dwars door een waterleiding slaat. Die melding heet een KLIC melding, waarbij KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Maar wat komt er allemaal bij kijken? We helpen je op weg.

Wanneer moet je een KLIC melding doen?

De KLIC melding is verplicht voor bedrijven en particulieren die van plan zijn om machinaal te gaan graven op een openbare plek. Met machinaal graven wordt bijvoorbeeld een graafmachine bedoeld. Hoe diep de graafmachine gaat graven maakt niet uit; het gaat erom dat deze wordt ingezet. De verplichting is vastgelegd in de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten (WIBON, voorheen WION), ook wel bekend als de grondroerdersregeling.

Waar doe je een KLIC melding en wat kost het?

Voor deze melding hoef je geen gekke capriolen uit te halen en je hoeft zelfs je stoel niet uit; de KLIC melding doe je online, bij het Kadaster. Hier log je in en geef je een melding van je plannen. De melding kost 84,42 euro en hierin is het opmaken van een rapport en de aanlevering van de digitale papieren in meegenomen. Het is vervolgens belangrijk dat deze papieren, waar de informatie over leidingen en kabels staat, aanwezig zijn op locatie als er wordt gegraven.

Tot hoe diep mag je graven na het doen van een KLIC melding?

Zoals al aangegeven, maakt het dus niet uit hoe diep je gaat; ook al wil je slechts een gat graven van een meter, als het mechanisch gebeurt, moet je hiervan een melding doen. Staan alle lichten op groen, dan heb je toestemming om tot een kilometer diep te graven. Dit is over het algemeen ruim voldoende voor de gemiddelde graafwerkzaamheden.

Hoe diep liggen de kabels en leidingen eigenlijk?

Gemiddeld gezien liggen de kabels en leidingen tussen de 30 centimeter en 1 meter diep. Grond is echter altijd in beweging en dus kan het zijn dat deze kabels en leidingen in de loop der jaren enigszins zijn verplaatst. Ze kunnen zakken, of juist wat omhoog komen. Blijf daarom altijd scherp bij het graven.

Hoe lang is de KLIC melding geldig?

Wie een KLIC melding heeft gedaan, moet binnen 20 werkdagen met de graafwerkzaamheden beginnen. Er zit tegelijk geen geldigheidstermijn op die graafmeldingen, dus hoe lang ze duren is vervolgens minder belangrijk. Je mag pas beginnen met graven als je al het kaartmateriaal hebt ontvangen. Immers: hier staat de informatie op die je bij de KLIC melding hebt opgevraagd.

Hoe snel krijg je antwoord na het doen van de melding?

Het streven is om binnen een werkdag antwoord te geven op de gedane KLIC melding en dit wordt eigenlijk altijd wel gehaald. Het hangt altijd af van wat de netbeheerders in de betreffende omgeving hebben aangeleverd en aangezien dit in meer dan negentig procent van de gevallen prima in orde is, kan er vrijwel altijd snel gereageerd worden, zodat het graven ook snel kan beginnen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *