Kies je laminaat of ga je voor een houten vloer?

  • door

Laten we volkomen eerlijk zijn. Er gaat natuurlijk niets boven een houten vloer. De uitstraling, de warmte, het aanzicht en het idee dat je een duurzaam materiaal toevoegt in je interieur zijn veelvoorkomende redenen om een houten vloer aan te schaffen. Maar als we dan toch volkomen eerlijk zijn: zo'n houten vloer kan flink in de papieren lopen. En dat kan nu net weer de reden zijn om te kiezen voor laminaat. Laminaat is ook een schitterende manier om je huiskamer of welke kamer dan ook een opfrisbeurt te geven. In aanschaf is laminaat een stuk goedkoper dan een houten vloer. Het is maar net wat je wilt en wat je budget is.

De voor- en nadelen van laminaat

Laminaat kun je (redelijk) gemakkelijk zelf leggen. Je kunt het, in veel gevallen, gebruiken op vloerverwarming en vloerkoeling. Het is heel hard, waardoor minder snel beschadigingen zullen ontstaan. Het is gemakkelijk schoon te maken en vergt maar weinig onderhoud. De plinten zijn gemakkelijk in hetzelfde design te bestellen en ook weer (redelijk) gemakkelijk zelf aan te brengen. Daarbij is laminaat niet duur per vierkante meter en gaat het jarenlang mee.

Nadelen kunnen zijn dat laminaat wat koel voelt. Dat is natuurlijk afhankelijk van het type laminaatvloer dat je uit zoekt. Het zit er niet altijd natuurlijk uit en in één soort laminaat zie je telkens dezelfde print weer terugkomen op een plank. Je moet met het leggen erg goed rekening houden met een eventuele werking van het laminaat. Dit kan lastig zijn als je nog nooit een vloer hebt gelegd. Ook zul je gereedschappen moeten aanschaffen als je zelf gaat leggen.

De voor- en nadelen van een houten vloer

Een houten vloer heeft een bijzondere uitstraling en een bijzondere warmte. Houten vloeren kunnen op verschillende manieren gelegd worden en iedere plank is uniek. Houten vloeren zetten direct de toon voor de rest van je inrichting en gaan een leven lang mee.

Nadelen kunnen zijn dat houten vloeren duurder zijn in aanschaf én dat je waarschijnlijk iemand moet inhuren om je houten vloer te leggen. Ook zul je, in de meeste gevallen, de vloer eens in de zoveel tijd een onderhoudsbeurt moeten geven. Dit gaat wel even verder dan even stofzuigen en dweilen.

Kortom…

Of je nu gaat voor laminaat of een houten vloer, dat is een kwestie van afwegingen maken. Wat wil je? Hoe sta je in het leven? Ben je van plan om in dit huis te blijven wonen of ga je binnen afzienbare tijd weer verhuizen? Wat is je budget. Het kiezen van een vloer blijft heel persoonlijk.