Lekkage in huis, zo herken je het en los je het op

  • door

Een lekkage kan iedereen overkomen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, het is iets waar elke woningeigenaar of huurder tegenop kijkt. Het is dan vaak ook niet iets wat je zomaar merkt en op kan lossen, daar zit vaak wel wat meer werk achter. Wat moet je precies doen als je merkt dat er ergens bij jou in huis een lekkage is, hoe ga je te werk?

Herkennen van de lekkage

Over het algemeen is water lekkage redelijk makkelijk te herkennen. Het uit zich vaak in donkere vlekken in het plafond, vaak langs de muur. Je wil natuurlijk niet hebben dat jouw hele huis straks nat is. Maar wees gerust, over het algemeen is water lekkage makkelijk op te lossen en komt het, zolang je huis goed geïsoleerd is, wel goed.

De lekkage opsporen

Zodra de lekkage is gezien, wil je snel de lekkage vinden, toch? Echter is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan nogal een werk zijn om het te vinden, vooral omdat de leidingen van hop naar her lopen en je lang niet overal zomaar bij kan komen. Dat betekent dus dat je zelf waarschijnlijk niet zomaar de lekkage kan stoppen. Er zit dus eigenlijk niks anders op dan hulp inschakelen van mensen die er verstand van hebben. Begin dus ook niet meteen allemaal muurtjes kapot te slaan, want je weet niet waar de lekkage zit en voordat je het weet zit je straks met nog meer schade omdat je niet voorzichtig genoeg te werk gegaan bent. Komt de lekkage van binnenuit, bij bijvoorbeeld de douche, wasbak, radiator of cv-ketel? Dan is het makkelijker om de lekkage te vinden, maar ook dan weet je waarschijnlijk niet goed wat de volgende stap is.

Hulp inschakelen

Je wil eigenlijk voor een lekkage zo snel mogelijk vakmensen inschakelen. Die weten zodra ze de aangedane plek zien wat er aan de hand is, waar ze moeten zijn en hoe ze dit op moeten lossen. Je hoeft dus zelf echt niet aan de slag te gaan met stangafdichtingen en o-ringen, als je überhaupt al zou weten waar je moet beginnen als het om een lekkage gaat. De vakmensen die bij jou langs komen als het om lekkage gaat, kunnen er vaak snel zijn en zorgen er binnen een mum van tijd voor dat jij weer met een gerust hart verder kan. Snelheid is belangrijk bij lekkages, dus aarzel geen moment!