Nieuwe ventilatie in ons huis in aanbouw

  • door

De herfst staat bekend als een vochtig seizoen. Het regent veel en de zon laat zich gemiddeld ook wat minder zien dan in de zomer. Dit jaar leek het niet alleen buiten vochtig te worden maar ook in ons net nieuw gebouwde huis. Dit was zeker niet de bedoeling. Omdat het buiten erg koud was hadden wij onze ramen voornamelijk dicht. Dit is natuurlijk niet echt goed voor de ventilatie van ons nieuwe huis. Het begon binnen erg muf te ruiken. Zelf houd ik erg van frisse lucht want dit vind ik een belangrijke factor voor een gezonde woonomgeving. Niet alleen om te ademen is dit fijn, maar ook om het huis te beschermen tegen schimmel en vocht. Ik vond dat het tijd werd voor een nieuwe oplossing. Ik ben opzoek gegaan naar de juiste ventilatietechniek die bij ons zou passen. Aangezien ons huis nog in aanbouw was konden we hier nog veel kanten mee op. 

Verschillende oplossingen

Het bleek dat er veel verschillende manieren zijn om je huis beter te laten ventileren. Al snel kwam ik erachter dat bij veel opties de geluidsoverlast toenam of dat er hoge energiekosten bij kwamen kijken. Dit was zeker niet een van de gevolgen die ik erbij zou willen hebben. Na een beetje meer onderzoek kwam ik ook bij verschillende ventilatie oplossingen uit die wel toevoer van frisse lucht geven maar ook efficiënt blijven. Hierdoor zal het energieverbruik dus niet plotseling oplopen. Er zijn zelfs ventilatietechnieken waarbij er kostbare warmte teruggewonnen kan worden. Een ander belangrijk aspect waar ik goed op heb gelet bij mijn onderzoekje is dat mijn vriend allergisch is voor pollen. Hij heeft namelijk last van hooikoorts. Bij de techniek waar ik nu in geïnteresseerd ben las ik dat ze ventilatietechnieken hebben die de bewoner beschermen tegen pollen. 

Direct in laten bouwen

Dit zou dus zelfs in de zomer een betere oplossing zijn dan wanneer we het raam wel open willen doen. Mijn vriend zou dan beter beschermd zijn tegen de pollen. Ook vind ik het wel fijn dat de ventilatietechniek ook geluidsoverlast verminderd. Dit zijn ook weer extra voordelen in de zomer. Ik wist nu dus zeker dat ik voor deze ventilatietechniek wilde gaan. Ik kon zelf kiezen of de ventilatie apparaten aan de inbouw in het raam wilde laten bevestigen of meer in de omgeving van het raam. Persoonlijk vond ik het wel fijn als het ingebouwd werd bij het raam, hier is dus ook mijn keuze naar uit gegaan. Het voordeel voor ons was ook dat de bouw van ons huis nog in volle gang was, dus dit makkelijk aangepast kon worden. De raamventilatoren zijn namelijk ook onzichtbaar geïntegreerd te instaleren. Dit leek mij de beste oplossing. Nadat het was ingebouwd merkte ik direct dat het een stuk minder muf en vochtig in ons huis was. Een van de beste keuzes om voor ons huis in aanbouw te doen.