Redenen om je eigen huis te laten bouwen

  • door

Overweeg je om je eigen huis te laten bouwen? Laat de mogelijke kosten je niet tegenhouden. Er zijn genoeg redenen om je huis te laten bouwen. Wij noemen vier redenen waarom je je droomhuis moet realiseren.

Eigen locatie kiezen

Bij een bestaande woning heb je weinig invloed op de locatie. Misschien kom je na het tekenen van het contract erachter dat je lawaaiige buren hebt of dat je je er niet thuis voelt. Wanneer je je eigen huis laat bouwen, kies je zelf waar je komt te wonen. Ga je voor een vrijstaand huis aan de rand van de stad of kies je een gezellig dorp waar je genoeg natuur hebt? Normaal gesproken heeft het huis invloed op de locatie. Maar aangezien het huis eruit komt te zien zoals jij wilt, hoeft dat helemaal niet. Je hebt alle vrijheid!

Droomhuis ontwerpen

Het ontwerpen van je eigen huis geeft je alle mogelijkheden om je droomhuis te realiseren. Misschien ben je erachter dat je meer slaapkamers nodig hebt of dat een grote tuin nergens voor nodig is. Deze input kan je verwerken in het ontwerp van je nieuwe huis. Neem een professionele architect in de arm die jouw wensen kan vertalen naar een bouwtekening. Dan ben je ervan verzekerd dat het huis niet alleen goed wordt ontworpen, maar ook goed wordt gebouwd. Veel architecten werken nauw samen met bouwbedrijven, waardoor alles van A tot Z voor je geregeld wordt.

Geen geklus

Als je je eigen huis laat bouwen hoef je zelf niet te klussen. Je laat de graafmachine en andere machines gewoon hun gang gaan. Natuurlijk kan je tussentijds even checken of alles goed gaat, maar niemand verwacht dat je een muur gaat metselen. Echte doe-het-zelvers kunnen nog zelf aan de slag. Een graafmachine verhuur is zo gevonden en een fundering leggen is niet zo moeilijk als het lijkt. Maar het fijne is dat niemand het van je verwacht. Je mag zelf het leukste deel doen: de boel inrichten!

Weinig onderhoud

Toegegeven: een woning laten bouwen kost een hoop geld. De kosten voor een kavel, vergunning, ontwerp en het laten bouwen zijn bij elkaar opgeteld een flink bedrag. Maar daar staat tegenover dat je de komende jaren klaar bent. Een renovatie of verbouwing staat voorlopig niet op de planning: jouw droomhuis is af. En al helemaal als gezinsuitbreiding bij het ontwerp is opgenomen. Als je huis eenmaal staat en is ingericht dan kan je de komende tijd volop genieten.