Sedumdak

  • door

Wilt u graag een groendak maar hebt u nog maar weinig kennis hierover? Hier vertellen we u kort wat u moet weten over groendaken.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak waarvan de dakbekleding voor het grootste deel bestaat uit levende planten. De planten moeten bestand zijn tegen alle weerelementen zoals wind, warmte, vorst, droogte en vocht.

Sedumdak

De meeste groendaken zijn sedumdaken. Sedum is een plant die behoort tot de vetplantfamilie en is een uiterst geschikt plantje om daken te bedekken. Sedumdaken zijn de lichtste van alle groendaken omdat de vetplanten maar een dunne bodem nodig hebben om zich in vast te wortelen. Er zijn meer dan 400 soorten vetplanten die kunnen gebruikt worden voor groendaken.

Voordelen sedumdaken

Groendaken en specifiek sedumdaken hebben veel voordelen ten opzichte van klassieke dakpannen of dakleien, hier sommen we er enkele op:

  • Isolatie: Dankzij de groene dakbekleding is je dak beter geïsoleerd voor de warmte en geluid.
  • Levensduur dak: Een dak vol planten verhoogt de levensduur van uw dak omdat het beter beschermt is tegen de verschillende weerelementen.
  • Weinig onderhoud: Sedumdaken hebben weinig onderhoudt nodig, hoogstens 1 keer per jaar onkruid verwijderen.

Nadelen sedumdak

  • Gewicht: Aangezien de dakbekleding bestaat uit een ondergrond met daarop planten zal dit ook zwaarder zijn dan een klassiek dak.
  • Lekkages: Wanneer groendaken niet op de correcte manier worden geplaatst bestaat de kans op lekkages of waterinsijpeling
  • Insecten: Als het dak van uw woning vol planten staat moet u er ook rekening mee houden dat er meer insecten in uw omgeving zullen komen zoals bijen, wespen, slakken,…

Aanleg plantendak

Voordat u een plantendak wilt plaatsen moet er gekeken worden als uw dak hiervoor geschikt is. Belangrijk is de stevigheid van de woning en uw huidig dak, groendaken wegen namelijk meer dan klassieke daken. De ligging van het dak is ook belangrijk, de planten mogen niet te veel water krijgen maar het mag ook niet te droog worden. Groendaken zijn mogelijk op vlakke daken en hellende daken (tot 45°).

Conclusie

Wilt u uw huis een nieuwe look geven of de isolatie van uw verbeteren dan is een plantendak zeker aan te raden. Groendaken kan u plaatsen op een vlak dak alsook een hellend dak en vergen weinig tot geen onderhoud.