Weet jij welke boor je moet gebruiken?

Ga je klussen, verbouwen of gewoon een schilderij of fotolijst ophangen? Grote kans dat je dan vroeg of laat een keer kies om te boren. Een boormachine is een veelgebruikt en populair hulpstuk om dit soort karweitjes te klaren. De boormachine is echter alleen de omhulsel van de accu. Het boortje zelf bepaalt wat je gaat boren, hoeveel je gaat boren en hoe het geboorde gat er uiteindelijk uit ziet. Weet je niet zo goed welk boortje je nu het beste kunt gebruiken? We leggen het je hier graag nog een keer uit.

Boren in hout

Het eerste materiaal waarin je een gat kunt boren is hout. Hout is een relatief zacht materiaal in vergelijking tot metaal, staal, steen of beton. Er schijnt verschillende soorten boren die hiervoor gebruikt kunnen worden maar de houtboor en de speedboor zijn toch wel het meest bekend. Houtboren hebben een scherpe punt waarmee een mooi begin kan worden gemaakt in het hout. Wanneer je de punt van dit boortje in het hout drukt houdt het zichzelf op de plaats. De boor is smal en heeft langwerpige, gedraaide groeven. Deze boren zijn vooral gemaakt voor precisiewerk en lenen zich daar dan ook perfect voor. Speedboren zijn geschikt voor het snelle werk zodat de naam al doet vermoeden. Deze boren kunnen met hoge snelheid daar het hout heen boren en worden eigenlijk alleen voor gebruikt voor machinaal boren. Het boortje heeft een plat uiterlijk met scherpe vlakken. De slangenboor en de verzinkboor zijn iets minder bekend. De slangenboor heeft iets weg van de houtboor alleen heeft deze boor een spiraalvorm. De verzinkboor lijkt op de kop van een schroevendraaier en wordt meestal gebruikt om het voorwerk voor de andere drie boren te verrichten.

Boren in steen of beton

Wanneer je wilt boren in steen of beton heb je een sterkere boor nodig dan wanneer je wilt boren in hout. Boortjes die voor dit materiaal voornamelijk worden gebruikt zijn de steenboor en je diamantboor. De steenboor lijkt qua uiterlijk op de houtboor alleen heeft dit boortje niet dat heel scherpe puntje aan het einde. Wanneer je deze boor gebruikt dien je dus ook zachtjes te beginnen zodat je niet per ongeluk van de gewenste plek afdwaalt. De diamantboor heeft een rond uiterlijk en kan op twee soorten manier worden gebruikt. Er kan worden gekozen voor watergekoeld voren of voor boren op droog materiaal. Wanneer je kiest voor watergekoeld boren zal je de waterslang op je boormachine aansluiten. Door gebruik te maken van water heb je minder last van stof. Wanneer je met een niet-stoffig materiaal werk is droog boren ook een prima optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *