Spiegellassen Vs. kunststoflassen: wat is het verschil?

Definitie kunststoflassen

Als jij metalen gaat lassen heb je altijd te maken met 3 verschillende stadia waarin een metaal zich kan vormen. Bij het lassen van kunststof is dit ook zo. Je hebt de volgende drie verschillende soorten stadia:

  • Vaste vorm
  • Vloeibare vorm
  • Gasvorm

Bij het lassen van las bare kunststoffen gaat het anders. Je hebt namelijk geen extra lasmiddel nodig om de plastische kunststoffen met elkaar te verbinden. Dat komt omdat plastische kunststoffen beschikken over een vierde stadia, namelijk de:

  • Rubber fase/Plastische fase

Dat is ook de reden waarom deze stoffen, plastische kunststoffen heten. Ze gaan namelijk niet vloeien als ze smelten. Ze worden wel zacht waardoor je ze met elkaar kan verbinden, maar ze zullen niet vloeien. Dit verschilt natuurlijk wel per soort plastische kunststof, de ene plastische kunststof komt bij een andere temperatuur in de vierde fase dan de andere plastische kunststof. Hierdoor zijn er verschillende verwarmingshoogte nodig. De gemiddelde verwarmingshoogte van alle plastische kunststoffen is rond de 200 graden Celsius en om precies te zijn 210 graden Celsius.

Definitie spiegellassen

Spiegellassen wordt veel gebruikt bij het verbinden van thermoplastische materialen. Dit zijn materialen die bij verhitting smelten. Doormiddel van spiegellassen worden 2 verschillende soorten thermoplastische materialen gesmolten en hierna tegen elkaar aan gedrukt zodat ze met elkaar verbinden, daarna worden de vlakken gekoeld en ontstaat er daarna een stevig geheel. Bij het spiegellassen worden er naast de twee thermoplastische materialen geen andere lasmaterialen gebruikt. 

Verschillen tussen beide

Kunststof lassen is wat je aan het doen bent als je aan het spiegellassen bent. Spiegellassen is namelijk een vorm van kunststof lassen. Naast spiegellassen zijn er verschillende soorten manieren waarop je plastische kunststoffen kunt lassen. Dit kan volgens de volgende manieren:

  • Heet gaslassen
  • Stomplassen
  • Infrarood lassen van buizen
  • Draadlassen HDPE
  • Extruder lassen
  • Spiegel lassen

De meest gebruikte en dus ook de belangrijkste manier om buizen aan elkaar te lassen is de spiegellassen manier. Dit wordt ook wel de stomplassen of stuiklassen manier genoemd. Dit is namelijk een zeer betrouwbare manier om te lassen. Ook is het een van de veiligste manieren waarop je kunt lassen en als de diameter van een buis die je moet lassen erg groot is kan dit op een gunstige manier worden gedaan.

De buizen worden verwarmd door een lasspiegel, dit is een verwarmingselement dat speciaal voor een bepaalde soort plastische kunststof wordt gebruikt. Deze zorgt ervoor dat beide vlakken smelten en in de rubber en of plastische fase terecht komen en zo een geheel worden. Het lassen van bepaalde elementen wordt al een langere tijd gedaan. Al meer dan vijftig jaar om precies te zijn. Door die 50 jaar is er veel veranderd in de laswereld, zo zijn de manieren waarop buizen nu worden gelast zo optimaal gemaakt, dat er de laatste paar jaar buizen worden gemaakt die eigenlijk niet meer kapot kunnen.