Stormachtig begin van 2020

  • door

De klimaatverandering is goed zichtbaar in Nederland. Reden voor de altijd klagende Nederlanders om te gaan zeuren? Je zult er waarschijnlijk niemand over horen klagen omdat het de Nederlanders ten goede komt! Misschien hier en daar een zeurende Fries omdat er wederom geen Elfstedentocht wordt geschaatst. Sterker nog, er is deze winter amper natuurijs gezien in Nederland. Nederland wordt steeds warmer. In de zomer werd al warmterecord na warmterecord geveld en ook deze winter heeft het bijna niet gevroren. Wel heeft Nederland de eerste maanden van 2020 te maken gehad met veel stormen! De afgelopen drie weken zijn er zelfs drie stormen over Nederland getrokken die een naam hebben gekregen, een teken dat de storm bijzonder heftig was!

Ciara en Dennis

De eerste storm die dit jaar Nederland over trok was Ciara. Ciara kreeg veel media aandacht en mevrouw Co de Rood haar Facebook profiel werd weer veelvuldig gebruikt om de nationale noodcode aandacht te geven. De uiteindelijke schade die Ciara aanrichtte was reden genoeg voor veel Nederlanders om zich schrap te zetten voor storm twee, Dennis. Dennis bleek echter een stuk minder heftig dan iedereen vooraf had verwacht. Gelukkig maar want een land als Nederland heeft nog maar weinig ervaring met de nieuwe grillen van de natuur.

Ellen

De derde tropische storm die Nederland trof was Ellen. Het vreemde was dat Ellen na Ciara en Dennis bijna geen aandacht kreeg in de media. Het zou weer gaan waaien en flink gaan regenen maar er was voor de studenten van de TU geen reden om een Dakdekker Delft als sneltoets in hun mobiel te zetten. Ellen viel daarom koud op ons dak en gaf veel meer schade dan vooraf verwacht! Vooral de wind maar ook de enorme hoeveelheid water in korte tijd hebben er voor gezorgd dat er voor de derde keer veel stormschade was.