Tips bij het laten bouwen van een woning

  • door

Het is spannend geweest, maar eindelijk heb je dan jouw eigen stuk grond gekocht. Nu komt het leukste, maar misschien ook wel het lastigste van alles. Wat voor keuzes ga je maken bij het (laten) bouwen van jouw droomhuis? Ga je voor duurzame materialen? Of toch liever voor een woning met comfort en minder duurzaam? Wij geven jou tips om een keuze te maken die bij jou past!

Bepaal van tevoren het budget

Het lijkt een overduidelijke stap om mee te beginnen. Het bepalen van het budget, maar toch loopt het anders dan verwacht en kom je in de knoop met het geld. Een belangrijke tip is om je te laten informeren en adviseren over een hypotheek. Maak daarnaast, desnoods samen met een professional, een realistische begroting van de te maken kosten. Dit kan je bijvoorbeeld makkelijk doen in een Excel-sheet. Er komt veel meer kijken bij een huis bouwen dan je van tevoren denkt en het is niet bepaald goedkoop. Vergeet daarom niet rekening te houden met bijvoorbeeld het aansluiten van nutsvoorzieningen, notariskosten en onvoorziene kosten.

Houd rekening met de toekomst

Houd niet alleen rekening bij wat je nu mooi of praktisch vind, maar ook met de toekomstige levensfase. Zijn jouw kinderen al oud genoeg om binnenkort uit te vliegen? Of heb je nog jonge kinderen die nog lang thuis zullen blijven wonen? Denk ook goed na over de verschillende functies die de ruimtes gaan invullen. Houd je ervan om te koken met een grote groep? Denk er dan aan om genoeg loopruimte en werkruimte in de keuken op te nemen, bijvoorbeeld door een kookeiland te laten plaatsen. Houd je ervan om je lekker terug te trekken in de slaapkamer of heb je een werkkamer nodig? Kies dan voor een ruime slaapkamer en een extra kamer om in te werken.

Voor meer tips bij het bouwen van een huis kan je kijken op Livingstone.org!