Tips voor het onderhouden van je minigraver

Graafmachines worden intensief gebruikt. Vaak op onvoorziene ondergronden die voor slijtage kunnen zorgen. Een hybride minigraver is net zo’n machine die vaak door particulieren wordt gebruikt. Het is dan ook belangrijk om je minigraver goed te onderhouden om nare situaties te voorkomen. In deze blog enkele tips voor het onderhoud van de minigraver.  

Smeren

Elke machine moet geregeld gesmeerd worden. Een goede en regelmatig gesmeerde machine voorkomt slijtage en dus hoge kosten. Smeer je machine dan ook geregeld en smeer de lagers zelfs om de dag. Het is daarbij belangrijk om net te werken met een smeermiddel van kwaliteit. Wissel ook niet spontaan van het smeermiddel. Dit kan slecht zijn voor de onderdelen van de machine. 

Schoon werken

Voor de beste kwaliteit is het belangrijk om schoon te werken. Vuil tussen de machines kan in aanraking komen met modder, zand en zelfs smeermiddel. Op deze manier kan het vuil zich gemakkelijk ophopen op onbereikbare plekken. Loop de graver dus elke dag even na. Voer daarnaast elke week een grote schoonmaak uit. Je kan het vuil tussen de onderdelen van de machine gemakkelijk weghalen met een bezem en desnoods water. Goed schoonmaken kan flinke kosten besparen. 

Onderhoud onderdelen

De rupsband is een belangrijk onderdeel van de machine. Meestal wordt voor dit onderdeel geen dagelijkse check uitgevoerd. Check goed voor slijtage, scheuren en breuken in de rupsband. Bij slecht onderhoud kan deze breken waardoor de werkzaamheden stil kunnen komen te liggen. De sprocket bevindt zich tussen de machine en de rupsplaat. Belangrijk is om daar te checken op vuil en dit weg te halen wanneer nodig. 


Als je op zoek bent naar een minigraver kun je terecht bij Takeuchi, een erkend bedrijf op het gebied van graafmachines en schrankladers. Daarbij kan je minigravers vergelijken en zo de beste aanschaffen.