Trillingsmeter in de bouw

Wanneer er iets gebouwd of gesloopt wordt kan dit overlast aan de omwonende geven. Dit kan komen omdat er veel bouwverkeer langs rijdt, er veel geluid wordt gemaakt, het zicht wordt belemmerd, de doorgaande weg wordt afgesloten of door trillingen. Deze trillingen kunnen schade en hinder veroorzaken. Het liefst zal iedereen natuurlijk zien dat er geen overlast of schade wordt aangebracht wanneer er ergens gebouwd wordt. Maar helaas is dat in de praktijk niet altijd te voorkomen. Om dit soort bouwactiviteiten in kaart te brengen kan er gebruik worden gemaakt van een trillingsmeter. Er bestaan verschillende soorten meet apparatuur om te monitoren en te rapporteren. Een effectieve trillingsmeter bouw is eentje die efficiënt is en voldoet aan de kwaliteit van SBR/DIN. De SBR-richtlijnen bestaan uit drie onderdelen. Die richtlijnen gaan ten eerste in op de schade van gebouwen, ten tweede op de hinder door trillingen in gebouwen en ten slotte op de schade aan apparatuur. 

Toepassingen 

Om dus een goede trillingsmeter te vinden is het belangrijk dat deze van goede kwaliteit is. De trillingsmeter moet worden geïnstalleerd om goede metingen te kunnen uitvoeren. Er zijn bedrijven die hier mee kunnen helpen of een video hebben om hulp bij te bieden bij het installeren. Nadat de installatie is gelukt is het natuurlijk tijd om te gaan meten. Er kan van alles gemeten gaan worden. Bijvoorbeeld de potentiële schade aan constructies. Maar ook kunnen deze trillingsmeters wroden toegepast bij trillingen van andere aard. Zoals de trillingen die worden veroorzaakt door zwaar verkeer of windmolens. Vooral bij de bouw worden de trillingsmeters veel toegepast. Denk maar eens aan het heien van palen, zelfs als je ver weg staat voel je de grond misschien wel trillen. 

Altijd verbonden kunnen zijn

Het voordeel van de nieuwe meetapparatuur is dat ze ook vanaf een afstand te beheren zijn. Wanneer de installatie is gelukt kunnen de meetpunten via een web platform worden aangesloten. Via dit platform kunnen de meetgegevens op elk moment van de dag bekeken worden. Dit kan gewoon via de computer, tablet of een smartphone. Dit versturen van de gegevens gebeurt via 4G of wifi, het scheelt een hoop tijd om dit gewoon online te kunnen doen. Hierdoor hoeft er niet naar de locatie toe te worden gereisd om de meetgegevens uit te lezen. Wanneer bedrijven aan de slag gaan met trillings-veroorzakende apparatuur is het verplicht om van elke trillingsbron te bepalen wat de trillingsintensiteit hiervan is. Dit kan dus heel goed worden gedaan met deze trillingsmeters. In de bouw is het dus een belangrijk onderdeel en daarom heel handig dat het tegenwoordig ook draadloos werkt.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *