VCA: wanneer heb je het nodig

  • door
waarom VCA

Zit je er over na te denken om je VCA in Groningen of ergens anders in Nederland te halen? Dan vraag je je misschien af wat VCA precies inhoudt en wat nu de voordelen van een VCA voor jou zijn. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Het halen van een VCA is meestal nodig als je werkt in een risicovolle werkomgeving. Het is niet verplicht door de wet, maar wordt vaak wel geëist door werkgevers. Waarom? Hieronder geven we onder andere daarop antwoord.

Waarom werken met VCA

Heb je een VCA cursus goed afgerond, dan betekent dat dat je op de hoogte bent van de risico’s van je werk en weet hoe je er zelf voor kan zorgen dat je veilig werkt. Dit is erg handig voor werkgevers en wordt daarom vaak vereist. Als jij als werknemer een VCA hebt, voldoet je werkgever daarnaast gelijk aan de arbo-eis om werknemers in te lichten over de risico’s van hun werk en ze te laten weten hoe je veilig moet werken. Heb je geen VCA en zoek je werk in een (veiligheids)risicovolle branche, dan zul je veel minder snel worden aangenomen dan iemand die wel een VCA cursus heeft gevolgd.

Natuurlijk is niet elk werk even gevaarlijk. Werk je op kantoor achter de computer, dan hoef je niet te verwachten dat een VCA nodig is. Het is dus echt bedoeld voor branches waarin een vergrote kans is op lichamelijk letsel door het werken met gevaarlijke machines of stoffen of een brand of ontploffing. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de bouw of werk in een fabriek.

VCA Basis of VCA-VOL

Er zijn verschillende soorten VCA cursussen. Met een VCA Basis – de naam zegt het al – leer je de basiskennis van veilig werken en gevaarlijke situaties herkennen en voorkomen. VCA Basis is voor veel werknemers voldoende. Ben je werkgever en heb je te maken met een risicovolle werkomgeving, dan heb je een VCA-VOL nodig. Heb je een VCA cursus goed afgerond, dan wordt je kennis van veilig werken erkend in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, België en natuurlijk Nederland. Moet je voor je werk in een ander land aan de slag? Let dan op dat je dan ook daar aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. Wil je meer weten over je VCA halen? Kijk dan eens op Cursusplus.nl.