Ventilatiekanaal aanleggen: wat heeft u nodig?

ventilatiekanaal aanleggen met spirobuizen

Of het nu gaat om uw woning of ‘de zaak’, de toe- en afvoer van lucht wilt u graag goed geregeld hebben. Soms laat dit echter te wensen over, bijvoorbeeld in oude gebouwen uit tijden dat men nog wat minder over luchtkwaliteit nadacht. In zo’n geval kan het raadzaam zijn om een ventilatiekanaal aan te leggen, zodat verse lucht kan worden aangevoerd en oude lucht naar buiten wordt verplaatst. Om een luchtkanaal aan te sluiten hoeft u lang niet altijd een bouwbedrijf of installateur in te schakelen. Met een klein beetje aanleg voor klussen en wat hulp van vrienden klaart u deze klus eenvoudig zelf. Wat heeft u daarvoor nodig? Dat leest u in dit artikel, aangeboden door ventilatie-expert Spirototaal.

Spirobuizen

Het zelf aanleggen van uw ventilatiekanaal gaat eenvoudig met spirobuizen. Dat zijn gegalvaniseerde, ronde buizen (luchtkanalen) voor de aan- en afvoer van lucht. Ze zijn speciaal ontworpen om zo weinig mogelijk weerstand te geven, voor een optimale doorstroom van lucht. Ook zijn ze ontworpen om gemakkelijk op elkaar aan te sluiten met behulp van verbindingsstukken. 

Spiro-hulpstukken

Er zijn van allerlei hulpstukken verkrijgbaar, waarmee u met uw ventilatiekanaal alle kanten op kunt: splitsen, bochten maken, verschillende maten op elkaar aansluiten etc. Wees voorbereid op onderhoud en installeer om de zoveel meter een inspectieluik. Haalt u liever geen koude winterlucht naar binnen? Zet dan een kanaalverwarmer op de invoer. U zult waarschijnlijk een mechanische ventilator gebruiken. Met een geluiddemper zorgt u dat uw ventilatiekanaal geen klankkast wordt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk ook aan de nodige ophangbeugels en eindstukken.

Tip 1: teken uit hoe uw ventilatiekanaal door huis of door de zaak gaat lopen. Zo kunt u plannen hoeveel meter spirobuis en welke hulpstukken u nodig heeft. 

Tip 2: ga na hoeveel lucht er verplaatst moet worden en kies daar uw ventilator(s) op uit. Stem ook de diameter va uw spirobuizen hierop af. Spirototaal kan u helpen met het samenstellen van het benodigde materiaal.

Gereedschap en hulpmiddelen.

  • Met een slijptol of ijzerzaag kunt u spirobuizen inkorten;
  • Verbindingen tussen spirobuizen maakt u met behulp van een schroefmachine en zelfborgende schroeven. Met ophangbeugels schroeft u ze aan de muur of het plafond;
  • Gebruik messing pluggen, bij brand smelten deze niet weg;
  • Verbindingen luchtdicht maken kan met tape of kit (geldt niet voor spirobuizen met SAFE-afdichtrubber, deze zijn al luchtdicht);
  • Zorg voor de nodige PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen): werkhandschoenen, veiligheidsbril, oordopjes, werkschoenen en werkkleding;
  • Voor het werken op hoogte gebruikt u een trap, ladder, hoogwerker of bouwt u een steiger.

Hulp bij montage

Wordt het project ‘bouw uw eigen ventilatiekanaal’ toch iets te omvangrijk, of heeft u hier vragen over? Dan kunt u altijd contact opnemen met Spirototaal via 024-2022197 of info@spirototaal.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *