Wanneer moet je een bouwkundige keuring uit laten voeren?

  • door

Stel, je hebt je perfecte droomplek gevonden midden in de stad, maar opeens hoor je gekraak vanuit je huis komen. Wat zou dat toch zijn? Er is iets in huis in minder goede staat dan verwacht of dan eerder gezien. Had je nou maar een bouwkundige keuring gedaan! Maar wat is dat nou precies, zo’n keuring? En wanneer moet je dat eigenlijk laten doen? Hieronder vertellen we het!

Wat is het?

Een bouwkundige keuring is een visuele keuring door een expert. Deze onafhankelijke persoon bekijkt jouw aankomende huis en geeft je een beeld van de bouwtechnische staat van de woning. Ook geeft hij jou een overzicht van verwachte bijkomende kosten om het huis helemaal in goede staat te stellen. Er geldt echter wel een maar: de inspecteur breekt niks open of af. 100% garantie heb je dus nooit, maar je bent wel al een heel eind op weg naar een beter bewoonbaar en veiliger huis.

Voor, na, of tijdens de onderhandelingen?

De keuring kan je op verschillende momenten laten uitvoeren, bijvoorbeeld voor of na het doen van een bod. Er zijn verschillende voor- en nadelen.

Voor het bod

Als je een keuring laat doen voordat je een bod plaatst, weet je precies waar je werkelijk op biedt. Hierdoor zou je de hoogte van het bod ook nog kunnen aanpassen en heb je een betere onderhandelingspositie mochten er gebreken aan het licht komen. Wil je een woning kopen in een overhitte huizenmarkt? Doe het dan zeker voordat je een bod doet. Tijd is schaars en je dient daardoor snel te handelen. Dat de keuring daarom dus al gedaan is, is alleen maar mooi genomen!

Tijdens het onderhandelen

Net zoals bij de bovengenoemde situatie geldt dat je geld uitgeeft aan een huis waarvan je nog niet zeker weet of je hem gaat kopen. Toch kan het voordelen opleveren als je bod wel gelijk geaccepteerd wordt. Hierdoor weet je waar je aan toe bent en kan je een betere keuze maken, want je hebt altijd nog drie dagen wettelijke bedenktijd.

Na het doen van een bod of het tekenen van het koopcontract

Het is je gelukt, je hebt een nieuwe woning! Echter heb je nog geen keuring gedaan. Zoals je weet, kan je hierdoor voor onverziene verrassingen te komen staan. Daarom is het slim om de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde in het koopcontract te zetten. Dit betekent dat je een bod doet ondervoorbehoud van de keuring. Hierdoor kan je beter financiƫle keuzes maken en bijvoorbeeld beslissen dat je het huis niet koopt als uit de keuring komt dat je er nog veel extra kosten zijn.

Hopelijk is het iets duidelijk geworden wat het inhoudt en wanneer je het het beste kunt laten doen. Voor meer informatie is het handig om te kijken op www.keuringsdienstvoorwonen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *