Wat doet een landmeter eigenlijk?

  • door

Een landmeter is nodig voor het maken van metingen op grond waar werkzaamheden worden verricht. Dit is een belangrijke taak, omdat je exact moet weten waar je kunt bouwen, hoe de grond eruit ziet en wat er onder ligt. Zonder deze informatie kunnen er geen werkzaamheden plaatsvinden. Naast dit maken landmeters ook metingen voor landkaarten of grenzen. Landmeters werken voornamelijk voor ingenieursbureaus en het kadaster, maar zijn natuurlijk in alle vakken waar je met grond werkt nodig. Om landmeter te kunnen worden moet je een opleiding in civiele techniek, geodesie of middenkaderfunctionaris landmeetkunde hebben gevolgd.

Werkzaamheden

Na het afmeten van een stuk grond, moet een landmeter deze grond afpalen, uitzetten en inrichten. Deze stukken grond kunnen ook oppervlakken onder water, vastgoed of andere objecten zijn. Ze zijn dus in een afwisselend vakgebieden bezig. De meeste tijd wordt er gebruik gemaakt van een landmeter als er een nieuwbouw of verbouwing plaats vindt. Voor deze gevallen is het namelijk heel belangrijk om te weten hoe de grond eruitziet. Zo gebeuren er geen ongevallen als het vastgoed klaar is. Nog een ander gebied waar landmeters veel bezig zijn, is het uitzetten van wegen of spoorwegen.

Belangrijke instrumenten

Tijdens het meten maken landmeters gebruik van verschillende instrumenten. De belangrijksten zijn de tachymeter, waterpasinstrument en het theodoliet. Een tachymeter is hier het meest gebruikte instrument. Het is ook het meest herkenbare instrument. Hiermee kunnen landmeters horizontale richting, verticale hoek en een afstand meten. Met dit instrument is het zelfs mogelijk om de hoogte te meten. Het theodoliet lijkt op een tachymeter, maar is eigenlijk alleen een kijker op een statief. Hiermee kun je verticaliteit meten. Ook een waterpasinstrument zit op een statief. Dit instrument gebruik je om hoogteverschillen en afstanden tussen twee punten te meten.

Op de site van Boon Landmeten kun je hier meer over lezen.