Wat leer je in een code 95 cursus in en waarvoor dient deze?

Als professionele chauffeur, voor bijvoorbeeld vrachtwagens en bussen, maar ook voor heftrucks, heeft u een beroep met veel verantwoordelijkheden. Het gaat er niet simpelweg om om de goederen of passagiers op tijd op bestemming te krijgen, maar veel meer om de veiligheid van je goederen of passagiers en omstanders. Als professionele chauffeur heb je dan ook met veel verschillende dingen te maken.

De overheid heeft dit ook ingezien en verwacht daarom van alle professionele chauffeurs dat zijn hun code 95 behalen. De code 95 is een basiskwalificatie voor het besturen van vrachtwagens, bussen en heftrucks. Deze basiskwalificatie behaal je natuurlijk al bij je examen om chauffeur te worden. Maar omdat men de wegen graag veilig houdt, wordt er ook van je verwacht dat je nascholing blijft volgen. Dit doet men door de code 95 slechts 5 jaar geldig te maken, waardoor je om de 5 jaar een nascholingscursus moet volgen. 

Dit geldt dus ook voor heftrucks, waardoor je een heftruck cursus code 95 moet volgen. Maar wat leer je nu precies tijdens een heftruck cursus code 95? In dit korte artikel zoeken we het even voor je uit.

Wat leer je

In principe leer je bij een heftruck cursus code 95 twee verschillende onderdelen, namelijk theorie en praktijk. Bij de eerstgenoemde zul je dus even kort de boeken in moeten. Bij de theorie training herhaal je de verkeersvoorschriften, word je op de hoogte gesteld van nieuwe wetten en leer je bijvoorbeeld hoe zwaar je je heftruck mag beladen. Erg belangrijke zaken dus om veilig te kunnen rijden. 

Bij de praktijk training ga je daadwerkelijk achter het stuur. Ten eerste ga je hier over de rijklaar controle heen. Wat moet je doen voordat je überhaupt veilig kan gaan rijden? Daarnaast ga je laden en lossen, en wordt er gekeken naar je algehele beheersing van het voertuig. De bedoeling is dat je na de cursus weer een stukje beter rijd en daardoor veiliger de weg op kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *