Wat zijn glijlagers en waarvoor dienen ze?

  • door
wat zijn glijlagers

Een lager is een onderdeel dat wordt gebruikt in veel verschillende machines. Deze ‘wielen’ hebben als functie de wrijving tussen roterende of bewegende onderdelen die met elkaar verbonden zijn, te doen afnemen. Zo kunnen hogere snelheden worden bereikt, zonder dat de machine-onderdelen slijten. Er zijn verschillende soorten en vormen lagers. Sommige lagers hebben rolelementen, andere werken met vloeistof of met magneten. Glijlagers zijn simpele lagers. Dit type lager is rond of vlak van vorm en wordt gebruikt om glijdende of draaiende bewegingen te versoepelen.

Wat zijn glijlagers?

Glijlagers zijn eenvoudige lagers zonder bewegende onderdelen. Ze bestaan uit één lageroppervlak – bussen, platen of profielen – zonder rolelementen. De lager wordt tussen bewegende onderdelen geplaatst en voorkomt op die manier slijtage aan het proces. Glijlagers hebben zelf geen bewegende onderdelen. Het enige dat veel glijlagers vereisen, is dat ze gesmeerd worden – al hoeven niet alle glijlagers gesmeerd te worden. Dat maakt ze eenvoudig toe te passen bij de assemblage van onderdelen van machines

Er zijn glijlagers in allerlei maten en van allerlei materialen, waaronder brons en staal. Welke soort lager je het best kunt kiezen, is vooral afhankelijk van het type machine en het type toepassing.

Wanneer worden glijlagers gebruikt?

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten lagers. Glijlagers zijn een simpele constructie, omdat ze uit één onderdeel bestaan. Dat maakt dit type lagers robuuster dan de meeste andere soorten: hoe meer onderdelen, hoe meer kans op schade. Hoewel meer complexe lagers wat minder wrijving kunnen geven, is de betrouwbaarheid van glijlagers erg hoog.

Die hoge betrouwbaarheid is de reden dat glijlagers heel veel worden gebruikt. Zo spelen ze een belangrijke rol in veel kritieke toepassingen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan grote en belangrijke industriële turbines (bijvoorbeeld in elektriciteitscentrales), maar ook aan automotoren.

Overigens zijn er veel verschillende typen glijlagers. Zo zijn er bussen die spits toelopen of juist parallel zijn, maar zijn er ook profielen en platen.

Glijlagers: een belangrijk onderdeel in de machinerie

Lagers zijn een bescheiden en klein onderdeel in veel verschillende constructies en installaties. Maar het belang van de lager is niet te onderschatten. Eigenlijk zijn het juist deze kleine, vaak simpele onderdeeltjes die beweging mogelijk maken en snelle slijtage tegengaan. De glijlager speelt dan ook een uitermate belangrijke rol in veel verschillende processen – van automotor tot elektriciteitscentrale.