Waterontharder als je zacht leidingwater wenst

Het leidingwater in ons land is tamelijk hard. Dat komt door de aanwezigheid van magnesium en kalk. De mate van hardheid wordt uitgedrukt in Duitse hardheid en het feit dat het leidingwater hard is merk je in het dagelijks gebruik. Met een waterontharder kun je prima van hard leidingwater weer zacht leidingwater maken. 

Waterontharder maakt van hard leidingwater weer veel zachter water

Vooropgesteld; als er sprake is van hard leidingwater, dan merk je dat aan verschillende dingen. Zo wordt je haar droger na een regelmatig douche met hard leidingwater en voelt je huid ook een stuk droger aan. De kalkaanslag in de douche tiert welig en ook de apparatuur als bijvoorbeeld de vaatwasser, je koffiezetapparaat en de wasmachine functioneren minder en de apparaten zijn meer stroom nodig en dat heeft weer zijn weerslag op de energierekening. Je gebruikt meer zeepproducten bij hard leidingwater en de smaak van het water is veel minder, iets dat je ook gaat merken aan de smaak van koffie. 

Het plaatsen van de ontkalker heeft vrijwel meteen effect

Met het plaatsen van een waterontharder is dit probleem voor een groot deel te tackelen. Na het plaatsen van de waterontharder stroomt hard leidingwater deze ontharder in. Daar worden ze geconfronteerd met harsbolletjes. Die bolletjes zijn prima in staat om kalk uit het water te halen, waardoor veel zachter water de ontharder verlaat. Het plaatsen van een waterontharder heeft meteen effect en na het plaatsen van de waterontharder heb je in feite geen omkijken meer naar het apparaat, behalve dat je zorgt dat er voldoende zout aanwezig is. 

Zo zal de koffie je meteen ook weer beter smaken

De harsdeeltjes raken op den duur verzadigd. Ze hoeven dan niet vervangen te worden, maar spoelen met zoutwater is dan wel noodzakelijk. Na deze spoeling kunnen de bolletjes hars er weer tegen en zijn ze weer prima in staat hun werk te doen. Zelfs de kalk delen die zich al in bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser hebben gevestigd, lossen na het plaatsen van de ontharder langzaam maar zeker op. Ook zal veel minder sprake zijn van kalkaanslag en je huid en je haar voelen meteen minder droog aan, zoals je de koffie ook weer beter smaakt. 

Energierekening fiks naar beneden

Belangrijk is zeker ook dat de energierekening na het plaatsen van de ontkalker behoorlijk naar beneden gaat. Daarom verdient de investering in een waterontharder zich altijd terug. In de meeste gevallen is een ontharder overigens prima zelf te plaatsen. Er zijn overigens ook ontharders op de markt die niet met harsbolletjes werken, maar gebruik maken van een magneet. 

Vraag de specialist

Aan hard leidingwater is dus wel degelijk iets te doen. In bepaalde gevallen kan het zo zijn dat voor de installatie een waterleiding verlegd moet worden. In dat geval is het beter een specialist te vragen om de waterontharder te plaatsen. Dan weet je namelijk zeker dat het goed komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *