Welke BIM-rollen zijn er?

  • door
rollen

Een BIM-model. Iedereen die zich bezighoudt met het realiseren van bouwwerken, is er ongetwijfeld mee bekend. Opdrachtgevers. Aannemers. Architecten. Installateurs. Maar ook de adviseurs. Met het model kan men namelijk nauwkeurig en snel informatie delen. Gaat dit niet zoals het hoort? Dan kan dat grote gevolgen hebben. Om die reden worden de meeste BIM-processen stipt gecoördineerd. Wie zich daarmee bezighouden? The BIM Engineers vertellen het je in deze blog.

BIM manager

De grootste speler binnen het BIM-proces is de BIM manager. Deze persoon initieert de processen en bepaalt daarbij het beleid. Hij of zij is ook verantwoordelijk voor de contracten die er gesloten worden. Denk aan de samenwerkende partijen. Grote beslissingen worden in vrijwel alle gevallen ook door deze persoon gemaakt. Het is daarom vaak een directeur of bedrijfsleider die deze taak op zich neemt. De functie kan ook worden uitbesteed.

BIM regisseur

Een directeur of bedrijfsleider heeft niet altijd de capaciteit om het volledige BIM-proces te bewaken. Deze taak besteedt hij of zij vaak uit aan de BIM regisseur. Deze persoon stelt de doelen, eisen en randvoorwaarden voor de hele procedure op. Hij of zij werkt nauw samen met de verschillende partijen, waarbij er zorg wordt gedragen dat alle afspraken goed met de belanghebbenden worden afgestemd.

BIM coördinator

De naam zegt het eigenlijk al. De BIM coördinator zorgt ervoor dat het BIM-proces goed verloopt. Hij of zij stelt een protocol op en ziet erop toe dat deze wordt nageleefd. Ook is hij of zij verantwoordelijk voor het inrichten en toetsen van het BIM-model. Waar nodig stuurt hij of zij verschillende BIM modelleurs aan. Om dit te kunnen doen, heeft deze persoon eerder als BIM modelleur gewerkt.

BIM modelleur

Het échte werk wordt door de BIM modelleur gedaan. Hij of zij is verantwoordelijk voor de ontwerpen en berekeningen van de technische installaties. Daarnaast is hij of zij het eerste aanspreekpunt betreft software-technische taken. Kennis over softwareprogramma’s, zoals Revit of AutoCAD is dan ook onontbeerlijk. Het is daarbij niet ongebruikelijk dat hij of zij wordt ingezet bij het controleren van de CAD engineers.

Binnen het BIM-proces werken verschillende partijen met elkaar samen. Om dit alles in goede banen te leiden, wordt er vaak gewerkt met een BIM manager, BIM regisseur, BIM coördinator en/of een BIM modelleur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *