Welke dakbedekking is het best?

  • door
Dakplaten

Een dak beschermt tegen alle weersomstandigheden en zorgt ervoor dat alle droog blijft. Voor je huis heb je natuurlijk een stevig dak nodig. Voor een tuinhuisje kun je ook minder sterke materialen gebruiken. Ook moet het niet zo goed isoleert zijn. Als het gaat om welk materiaal je gaat gebruiken voor je dakbedekking, kan het dus veel kanten uitgaan. Er zijn verschillende materialen die je zou kunnen gebruiken, geen slechter dan de andere. In deze blog bespreken wij enkele materialen die je zou kunnen gebruiken voor je dakbedekking, van dakplaten tot bitumen.

Bitumen

Bitumen wordt vaak gebruikt op vlakke daken in Nederland. Het is gemaakt van aardolie. Het is heel populaire, omdat het ongeveer 40 jaar meegaat. Handig bij een bitumen dakbedekking is dat je bij slijtage, niet de hele laag weg moet halen. Je kunt gewoon een nieuwe laag over de bestaande gooien en klaar.

PVC

PVC is gemaakt van kunststof en is milieuvriendelijker dan bitumen. Het is namelijk 100% recyclebaar. Dit maakt het bij veel mensen populaire. PVC gaat wel iets minder lang mee dan bitumen. De gemiddelde leeftijd van PVC is rond de 25 jaar. Vaak wordt de laag ook iets dikker gemaakt, omdat het dan langer meegaat.

Dakplaten

Ook dakplaten zijn een goede optie. Zij zijn de waarschijnlijk goedkoopste optie. Het nadeel is dat zij niet isoleren. Dat betekent dat het binnen in de winter ijskoud wordt. Voor een tuinhuisje, waar al je gereedschappen zijn, zijn dakplaten perfect. Je kunt je hele tuinhuis ook zo laten bouwen met een damwand.

EPDM

Laatst op onze lijst is EPDM. Deze dakbedekking is gemaakt van synthetisch rubber. Het voordeel is dat het wortelvast en rotbestendig is. Ook de levensduur is net zo lang al bitumen.