Zo herken je slijtage van je graafmachine

  • door

Graafmachines en andere rijwerken zijn grote grove machines die veel te verduren krijgen. Vanzelfsprekend is dan ook dat de onderdelen van deze machines snel kunnen slijten en daarbij een bepaalde levensduur hebben. Het hangt van enkele factoren af hoe lang dit precies is. Belangrijk is in ieder geval om deze slijtage kenmerken op tijd te herkennen omdat dit flink geld kan besparen.

Slijtage van het sprocket

Sprockets, ook wel tandwielen, lopen tussen de schalmen van de ketting van de graafmachine. Daarmee zorgt het voor het aandrijven van de ketting. De slijtage van een sprocket kan je herkennen aan de scherpte van de tandwielen. Het lijkt dan bijna op een zaagblad. Hierdoor kan er speling ontstaan wat niet ten goede is van de werking van de machine. Let ook op stukken die uit de tanden en uit de kom van de tanden kunnen breken. Sprockets worden echter altijd uitgehard tijdens de productie. Dit gebeurt door middel van inductieharding om zo vroegtijdige slijtage tegen te gaan. 

Slijtage van de ketting

De ketting zorgt onder andere voor beweging van de machine. Slijtage van de ketting kan gevaarlijk zijn dus het is belangrijk om deze op tijd te herkennen. Je kan het checken door naar de bussen van de ketting te kijken. Daarbij moet je de machine aan een kant omhoog duwen. Vervolgens kan je de ketting laten ronddraaien en de bussen controleren. Let daarbij op barsten, breuken en doorgesleten onderdelen. 

Slijtage van de bovenrol

De bovenrollen van de graafmachine dragen de ketting en de rupsplaten. De meeste slijtage van de bovenrol zal zijn op het loopvlak, de flens en de rol. Slijtages kan je herkennen aan een vastzittende rol, een gebroken of gebogen steun en een doorgezakte of niet goed uitgelijnde rol. Goed onderhoud van de machine kan dergelijke slijtage helpen voorkomen. Zo ook een vlakke kant van de bovenrol. Deze kan vast komen te zitten door zand of modder. Het is belangrijk om dit te voorkomen.